Mitä olen oppinut näinä vuosina äänen kompressoinnista.

Plim. Siellä se nyt on. Eka biisi kaupallisista musiikkipalveluista. Suuri juttu mulle, ei välttämättä sulle. Se ei haittaa.

Kompressori, kompressori ja vielä kerran, kompressori. Sitä ei voi välineenä korostaa ikinä liikaa, mutta efektinä kylläkin. Ääni kuulostaa kirjaimellisesti sanottuna lytätyltä silloin. Se ei kuulosta hyvältä. Viimeistään tässä vaiheessa opin kompressorin hyvän käytön. Onneksi kehityksen näkyminen on vain hyvä juttu musiikissa. Ois pelottavaa, jos kaikki osaisi miksauksen heti. Tässä on toinenkin puoli. Nykymusiikki kompressoidaan aivan liikaa. Tuntuu, että kaikki miksaa saman kaavan mukaan tänäpäivänä. Myönnän, sitä tavoittelen minäkin. Tarkoitan, tällä "virheellä" voidaan luoda myös toisenlainen tarkoitus, efekti, ajatus. Kuitenkin biisini on kokonaisuudessaan hyvä. Efektin käyttö vain unohtui.

Olisi kivaa, jos joku tulisi sanomaan biisistä että hyvä, ettet kompressoinut sitä miten nykypäivänä on tapana. Tulis uutta ja erilaista miksaustyyliä. Artistin näkemys. On pelottavaa ajatella, ettei omassa studiossa virheitä huomaa samalla tavalla kuin sen ulkopuolella. Itselläni se ei johdu laitteista vaan siitä, että studiossa vaan kaikki kuuluu sellaisen hittiefektin läpi. Virheitä ei ole eikä tule.

On hyvä muistaa kysyä näinä hetkinä, kauanko olen miksannut, mitä olen oppinut tässä ajassa. Aloitin miksaamisen keväällä 2018. Nyt julkaisin jo oman biisin, johon olen tyytyväinen. Äsköinen lause on totta. Hyvä että on. Nykypäivänä on niin helppo olla kateelleinen muille ja sille, etten itse osannut tehdä samanlaista tai parempaa. Se on kirous. Pitäs olla erilainen ja oma itsensä. Artistina olen juurikin tätä.

On helppo verrata muita itseensä sen sijaan, että vertaisi itseä itseensä. Kilpailu muita vastaan paremmuudessa ei ole kilpailua, se on matkimista. Kilpailu itseään vastaan on kilpailua. Se on kehitystä, eteenpäin menemistä. Itsensä kehittämistä ja itseltä oppimista. Eräänlaista elämänkoulua muusikkona.

Oppimisen iloa ja kehitystä ihmisenä ja muusikkona.

Hyppivä Tapio

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit